شهر فشم 11/12/2011  -   10:4:32
معرفی شهر فشم


فشم در 21 کیلومتری لشگرک و حد فاصل میان اوشان و میگون و در محل تقاطع شعبه های رودخانه جاجرود (رودی که از یخچال های کوه های لالان سرچشمه می گیرد) و رودی که از شمشک به سمت جنوب شرق جریان دارد و اهالی آن را چوندر می نامند،واقع شده است.

مجموعه ساخت و سازهای شهری و خانه های اهالی فشم در طرفین رودخانه و در سینه کش دره هایی احداث شده که یکی به سمت شمال شرق امتداد می یابد و روستاهای زایگان،آبنیک و گرمابدر در امتداد آن واقع شده اند و دیگری به سمت شمال غرب امتداد یافته و میگون ،شمشک و دربند سر در امتداد آن قرار گرفته است.

شهر فشم مرکز بخش رودبار قصران می باشد و اکثر ادارات همانند بخشداری،شهرداری،کلانتری،آموزش و پرورش،مخابرات و ... در این منطقه واقع شده است.

شهر فشم دارای محلات متعدد بوده و مهمترین آنها سادات محله(میرمحمد حسینی)،حسینی ها،میرزایی ها،محسنی ها،صالحی ها،عباسی ها،امینی ها و زمانی ها می باشد.محله محسنی ها و صالحی ها در بالا محل و بقیه در پایین محل واقع شده اند.

امروز از بناها و بافت قدیمی شهر اثری باقی نمانده و اکثر بناهای فرهنگی تاریخی آن مانند مسجد،حسینیه،حمام و خانه های قدیمی تخریب و به جای آنها بناهای جدید احداث شده است.مصیبتی که بر شهرهای دیگر مانند لواسان،میگون و اوشان عارض شده،متوجه شهر فشم نیز شده است.

سرعت تخریب و نوسازی در شهر فشم بگونه ای بود که امروزه این شهر فاقد آثار فرهنگی-تاریخی می باشد.

گفته می شود خانه تاریخی بسیار زیبایی در شهر فشم وجود داشت که شبیه کاخ مظفری اوشان بود و به شجاع نظام از نوادگان ناصر شاه تعلق داشت.این بنای ارزشمند در جریان انقلاب آتش زده شد و بقایای معماری آن نیز در جریان تعریض جاده فشم بطور کامل تخریب شد و از میان رفت.

برخی از اهالی شهر فشم دونقطه را نام می برند و آن ها را دارای ارزش فرهنگی-تاریخی معرفی می کردند. 1-قبر چهار مسلمان:در فاصله حدود یک کیلومتری میدان مرکزی شهر فشم به طرف زایگان و در سمت چپ جاده ای که از  فشم به سمت زایگان و آبنیک امتداد دارد و بر بالای ارتفاعات شمال شرق شهر فشم محوطه همواری وجود دارد که قبرستان فعلی شهر فشم بوده و بسیار آباد و با صفا می باشد.برخی از اهالی می گویند در این جاها بناهای بسیار مهمی وجود داشت و احتمالاً بخشی از آبادی شهر فشم در قدیم در این منطقه واقع شده بود.

2-تپه سرقلاع:در ابتدای مسیر جاده فشم به میگون و در حدود 200 متری سمت جنوب جاده تپه منفردی وجود دارد که امروزه تمامی سطح آن تسطیح و ساخت و ساز یا تبدیل به باغ شده است.اهالی میگویند در سطح این تپه چاهی وجود داشت که به کجا و کجا امتداد می یافت و یک نقطه بسیار مهم بوده و اکنون نیز هنوز آن ارزش را دارد.اما در بررسی های به عمل آمده توسط کارشناسان آثار فرهنگی مشاهده نشد.

قاسم کیارستمی

Comments (0) Visits  (5823)



6.1.10.0
V6.1.10.0